Ajankohtaista

KARSTULAN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTAOHJEET KORONAAN LIITTYEN

1.12.2021

VALLITSEVAN KORONATILANTEEN VUOKSI TEEMME TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVIA MUUTOKSIA VARHAISKASVATUKSEN KÄYTÄNTÖIHIN!

(korvaa 30.9.21 ohjeistuksen toistaiseksi)

 • YKSI HUOLTAJA  (tai joku muu lapsen tuova hlö) SAATTAA LAPSEN VARHAISKASVATUSPAIKAN ULKO-OVELLE, JOSTA HENKILÖKUNTA TULEE VASTAANOTTAMAAN LAPSEN. MYÖS HAKUTILANNE TAPAHTUU ULKO-OVELLA, JOS LAPSI EI OLE VALMIIKSI ULKOILEMASSA.
 • TOISTAISEKSI VANHEMMAT JA MUUT RYHMIEN ULKOPUOLISET HENKILÖT EIVÄT VOI VIERAILLA PÄIVÄKODILLA.

TARVITTAESSA ERI YKSIKÖT JAKAVAT ITSE TARKEMPIA OHJEISTUKSIA ESIM. MITEN TULOTILANNE ILMOITETAAN                            RYHMÄÄN.

THL:n ohjeistus:

Miten toimitaan, kun lapselle tai nuorelle tulee koronavirukseen sopivia                      oireita?

 • Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen.
 • Lapsen ei kuitenkaan ole aina tarpeen käydä koronatestissä, kun hän sairastuu. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi suosituksemme mukaan seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.
 • Suosittelemme, että alle 12-vuotiaita testataan koronaviruksen varalta vain silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Jos lapsen oireet vaativat lääkärin arviota, voi hän samalla arvioida koronatestin tarpeellisuuden.
 • Oireinen lapsi tulisi testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen. Voit harkintasi mukaan viedä lapsen koronatestiin, kun epäilet koronavirusinfektiota.
 • Yli 12-vuotiaita koskevat samat ohjeet kuin aikuisia. Rokottamattomien yli 12-vuotiaiden nuorten ja aikuisten pitäisi aina hakeutua testiin, kun heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronaviruksen oireet

Koronavirustestit

 • Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi suosituksemme mukaan mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
  Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

 

30.9.2021

Karstulan varhaiskasvatus muuttaa koronaohjeistuksiaan kunnan omien linjausten mukaisesti ja samalla edelleen THL:n suositukset huomioiden.

Tästä päivästä eteenpäin ovat seuraavat ohjeet/käytännöt voimassa:

 • Vanhemmat voivat tulla päiväkodin sisätiloihin terveenä eli jatkossa lapsi saatetaan ryhmään ja haetaan normaalikäytäntöjen mukaan (ei tarvitse jäädä eteiseen odottamaan).
 • Maskin käyttö on vapaaehtoista eli emme edellytä maskin käyttöä.
 • Toivomme käsidesin käyttöä sisälle tultaessa.
 • Virusinfektion jälkeen lapsi voi osallistua varhaiskasvatukseen, kun hän on selvästi parantumassa, vaikka oireet eivät olisi vielä kokonaan väistyneet.
 • THL:n ohjeistus: ”Tuoreessa infektiossa on aina syytä jäädä kotiin, mutta kun oireet selvästi vähenevät ja lapsi on virkeä, voi hän palata kouluun tai päiväkotiin.”.
 • THL:n ohje alle 12 –vuotiaiden testaamisesta:

”Suosittelemme, että alle 12-vuotiaita testataan koronaviruksen varalta vain silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Jos lapsen oireet vaativat lääkärin arviota, voi hän samalla arvioida koronatestin tarpeellisuuden. Oireinen lapsi tulisi testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen. Voit harkintasi mukaan viedä lapsen koronatestiin, kun epäilet koronavirusinfektiota.”.

 • Kuumeen jälkeen on oltava yksi kuumeeton/oireeton päivä kotona ja vatsaoireiden jälkeen 2 oireetonta päivää (esim. ripuli tai oksennus) eli tämä on normaalikäytäntö jo ennen koronaa.

 

Karstulassa 30.9.21

Karstulan varhaiskasvatus

Thl:n suositus

 

Hae sivustolta