Sinileväasiaa

Julkaistu 15.07.2021

Sinileväasiaa

On tullut paljon kyselyä Karstulan vesien sinilevätilanteesta. Virallinen vesitutkimus on tehty 16.6. ja silloin ei tuloksissa ollut mitään merkittävää. Seuraava vesitutkimus tehdään heinä-elokuun vaihteessa. Näin kuumalla säällä toki levätilanne saattaa muuttua nopeastikin. Siksi kannattaa olla itse valppaana tehdä mahdollisia kotitestejä levätilanteen selvittämiseksi. Seuraava vesitutkimus tehdään heinä-elokuun vaihteessa.

Vähäinen määrä sinilevää näkyy vedessä kelluvina hippuina tai hiukkasina. Nämä hiput ovat vihertäviä, joskus kellanvihreitä. Jos leväpitoista vettä ottaa astiaan, levähiukkaset nousevat vihreinä hiukkasina pintaan.

Runsas sinilevä taas muodostaa selvästi näkyviä levälauttoja, jotka voivat ajautua rannoille. Sinilevälautan tunnistaa siitä, että sitä ei voi nostaa kepillä vedestä, vaan se hajoaa. Jos levä jää keppiin, se on jotain muuta levää kuin sinilevää.

Jos sinilevää on vain vähän, uiminen ja peseytyminen on mahdollista. Mutta lapsia ja lemmikkieläimiä pitää varoittaa ja vahtia, koska sinileväisen veden juominen voi olla pieninäkin määrinä vaarallista. Parasta on koettaa etsiä uimapaikka, jossa ei ole näkyvissä sinilevää.

Peseytymistäkään ei suositella, jos sinilevää on vedessä paljon. Yllättäen kaikkein haitallisinta on käyttää sinileväistä vettä löylyvetenä. Myrkylliset aineet haihtuvat ja sumuttuvat löylyn mukana tehokkaasti lauteille, ja hengittämällä niille altistuu helposti.

Ohessa ti 13.7. klo 7.00 aamulla otetut valokuvat Lossin rannan läheisyydestä. Leväesiintymiä ei havaittavissa.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta