Lasten ja nuorten kirjasto

Lasten ja nuorten kirjasto

Satutuokiot

Kaikille avoimia satutuokioita järjestetään keväällä 2024 tiistaisin kello 9.45 seuraavasti: 9.1, 6.2, 5.3, 9.4 ja 7.5.

Tuokiot on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille ja heidän hoitajilleen tai vanhemmilleen. Se on matalan kynnyksen tapahtuma, jossa leikitään, piirretään ja luetaan kuvakirjauutuuksia! Satuhetki kestää noin 20 minuuttia. Osallistujat saavat satupassin, johon liimataan tarra jokaisen satutuokion päätteeksi. Kun passi on täynnä, osallistuja saa kirjastolta yllätyslahjan.

Tervetuloa!

Varhaiskasvatusyhteistyö

Kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyösuunnitelmassa kerrotaan alle kouluikäisille lapsille suunnatuista kirjastopalveluista.

Yhteisökortti

Kirjasto suosittelee päiväkodeille ja perhepäivähoitajille yhteisökorttia, jolla voi lainata työhön liittyviä aineistoja, esimerkiksi lastenkirjoja tai ammattikirjallisuutta. Kirjasto uusii yhteisökortilla lainatut aineistot automaattisesti. Maximissaan 5 uusintaa per laina. Myöhästymismaksuja ei peritä eikä muistutuksia lähetetä, ellei aineistosta ole varauksia. Kortin haltija on vastuussa kortilla lainatusta aineistosta.

Kuva kirjaston lasten osaston maskotista Mauri Myyrästä.

Kouluyhteistyö

Karstulan kirjasto tekee aktiivista yhteistyötä ala- ja yläkoulun kanssa. Yhteistyön suuntaviivat on määritelty kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelmassa. Opettajien kannattaa hommata opekortti luokassa luettavaa aineistoa lainatessa. Pääsääntöisesti oppilaat lainaavat omalla kortillaan. Tässä ohjeita vanhemmille kouluun lainattavien aineistojen suhteen. 

Kirjavinkkaukset ja kirjastonkäytönopetukset

Kirjasto tarjoaa kirjavinkkausta ja aiheen mukaisia esittelyjä toiveen mukaan. Kirjastonkäytönopetukset järjestetään ensimmäisen, viidennen ja seitsemännen luokan oppilaille. 

Lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille järjestetään kirjastonkäytönopetusta pyydettäessä.

Lukudiplomi

Karstulan kirjaston omat lukudiplomilistat on tarkoitettu vinkkilistoiksi eri luokka-asteille. Listat päivitetään vuosittain.

Diplomisuoritusta varten oppilaan tulee lukea tai kuunnella vähintään kuusi kirjaa. Luetut kirjat merkitään listalle, jonka saat kirjastosta. Voit tulostaa sen myös tästä linkistä. Kirjat luettuaan oppilas saa kirjallisen tunnustuksen, lukudiplomin. Lukudiplomin palauttaneiden kesken arvotaan palkintoja. Luokka voi osallistua luokkakisaan, jossa eniten kirjoja lukenut luokka palkitaan.

Lukudiplomien kirjavinkkilistat ovat saatavilla kirjastosta eri luokka-asteille

1.-luokkalaiset

2.-luokkalaiset

3.-luokkalaiset

4.-luokkalaiset

5.-luokkalaiset

6.-luokkalaiset

Tutustu myös Keski-kirjastojen lukudiplomilistoihin!

Keski-kirjastojen yläkoulun lukudiplomin löydät Nuorten vinkit -sivun alareunasta

Hyödyllisiä linkkejä

Iltasatu.org
Iltasatu-yhdistyksen ylläpitämä lastensatufoorumi, jossa voi lukea lastenkirjoja e-kirjoina ilmaiseksi. Palvelu sisältää paljon tekijänoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä antaa uusille lastenkirjojen tekijöille mahdollisuuden julkaista satuja ilman painatus- ja markkinointikustannuksia.

Lastenkirjainstituutti
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto.

Lue lapselle
Kirjavinkkejä ja lorupankki eri-ikäisille lapsille. Lukemiseen liittyvää faktatietoa vanhemmille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Lukemo
Lastenkirjainstituutin yllapitämä portaali, jossa esitellään kaikki Suomessa julkaistut uudet lasten- ja nuortenkirjat alkaen vuodesta 2018.

Lukufiilis
Nuorten oma kirjallisuuslehti, jota tekevät 13-18-vuotiaat ympäri Suomen.

Lukukeskus
Tietoa lukemisesta ja lukutaidosta vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville.

Sivupiiri / Kirjasampo
Kirjasammon alainen sivusto, jossa käsitellään lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Ylen Oppiminen-sivusto
Digitreenejä, mediatietoa ja elämäntaitoja nuorille.

Hae sivustolta