Asiakkaana kirjastossa

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja PIN-koodin saat kaikista Keski-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Sama kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.

Alle 15-vuotiaille korttihakemuksen tekee huoltaja, mutta kortin voi hakea lapsi itsekin. Huoltajatiedot liitetään alle 15-vuotiaan asiakastietoihin hakemusvaiheessa.

Voit hakea kirjastokorttia myös verkossa (avautuu uudessa välilehdessä) Täytä lomake ja tunnistaudu esim. pankkitunnuksilla. HUOM! Kortin voit noutaa mistä tahansa Keski-kirjastojen toimipisteestä hakemuksen täyttämistä seuraavana päivänä asiakaspalveluaikana.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään 2 euron maksu.

Kirjastokortin haltijana olet vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja. Kirjastokortin haltija sekä alle 15-vuotiaan kortinhaltijan takaaja sitoutuu korvaamaan vahingoittamansa, kadottamansa tai palauttamatta jättämänsä kirjastoaineiston.

 

Palautus, lainaus ja varausten nouto

Palautusautomaatti on ulko-ovesta tultaessa vasemmalla heti naulakoiden jälkeen. Automaatti opastaa sinua koko ajan: seuraa näyttöä tarkasti ja varmista, että kaikki aineistot ilmestyvät näytölle. Automaatti myös kertoo, mihin laitat palautetun aineiston.

Lainausautomaatti on tiskin toisessa päässä, parven portaiden luona. Automaatti opastaa sinua koko ajan: seuraa näyttöä tarkasti ja varmista, että kaikki aineistot ilmestyvät näytölle.

Saapuneet varaukset voit noutaa itse hyllystä, joka sijaitsee ulko-ovesta tultaessa edessäpäin. Kun varaamasi aineisto saapuu noudettavaksi, saat siitä ilmoituksen. Saamassasi viestissä on sinun henkilökohtainen varausnumerosi. Varaukset löytyvät hyllystä tuon numeron perusteella. Muistathan aina lainata noutamasi varauksen! Noutamattomasta varauksesta peritään kahden euron maksu.

Varaaminen

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta mistä tahansa Keski-kirjastojen kirjastosta. Verkkokirjastossa on valittavissa kaksi varaustapaa: normaali varaus ja seutuvaraus. Normaali varaus kohdistuu vain sen kirjaston aineistoihin, jonka valitset noutopaikaksi. Jos esimerkiksi haluat varata Karstulan kokoelmaan kuuluvan kirjan ja noudat sen Karstulan kirjastosta, käytä tätä varaustapaa.

Jos haluat varata aineistoa muusta Keski-kirjastosta kuin haluamastasi noutopaikasta, sinun täytyy valita seutuvaraus. Voit seutuvarata itse ainoastaan sellaista aineistoa, joka on jossain kirjastossa hyllyssä. Jos aineiston kaikki kappaleet ovat lainassa eikä omaan kuntaasi ole hankittu kyseistä aineistoa lainkaan, voit pyytää henkilökuntaa seutuvaraamaan sen toisesta Keski-kirjastosta. Seutuvarauksen kuljettaminen valitsemaasi noutopaikkaan kestää yleensä muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Sekä normaali että seutuvaraus on maksuton. Noutamattomasta varauksesta peritään kahden euron maksu. Lisää ohjeita verkkokirjastosta varaamiseen.

 

Kaukopalvelu

Mikäli etsimääsi aineistoa ei löydy Keski-kirjastoista, se on mahdollista kaukolainata muualta. Kaukolainapyynnöt tulee aina osoittaa kirjaston virkailijalle, eikä niitä ole mahdollista varata itse. Yleisistä kirjastoista tuleva kaukolaina maksaa 3€/kpl ja tieteellisistä kirjastoista tuleva 8€/kpl. Saat saapuneista kaukolainoista ilmoituksen, jonka jälkeen voit noutaa aineiston virkailijalta.

Voit jättää kaukolainapyynnön kirjastolle verkkolomakkeella tai ottamalla suoraan yhteyttä Karstulan kirjastoon.

 

Tietokoneet

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä neljä tietokonetta, joille kirjautumiseen ei tarvita tunnuksia tai salasanoja. Kirjautumisohjeet löytyvät koneen vierestä. Tietokoneet sijaitsevat kirjaston perällä Karstula-huoneessa, ulko-oven vieressä tutkijanhuoneessa, lehtilukusalissa sekä lainausautomaatin vieressä. Tutkijanhuone on omatoimiajalla lukossa.

Kopiointi, tulostus ja skannaus

Kirjastossa voit ottaa monitoimitulostimellamme sekä mustavalko- että värikopioita aina A3-kokoon asti. Myös tulostus onnistuu kaikilta asiakaspäätteiltämme. Tutkijanhuoneessa on oma tulostin ja skanneri. Monitoimitulostimen kopiointi- ja skannausohjeet löytyvät koneen vierestä seinältä.

Tulostus- ja kopiohinnat:

A4 mustavalkoinen                     0,40 €

A4 värillinen                                   0,80 €

A3 mustavalkoinen                     1,00 €

A3 värillinen                                   2,00 €

 

Näyttelytilat

Kirjaston lehtilukusalissa on seinätilaa ja lasivitriini pienimuotoisille taide- ja käsityönäyttelyille. Näyttelytila varataan kuukaudeksi kerrallaan. Mikäli olet kiinnostunut tuomaan omia kätten töitäsi esille, ota yhteyttä kirjastoon.

Hae sivustolta