Karstula-info

Karstula-info

Karstulan kunta on perustettu vuonna 1867. Kunta vietti 150-vuotisjuhlaansa 2017. Kunta sijaitsee pohjoisessa Keski-Suomessa, Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla. Asukkaita kunnassa on 4 146 (2017) ja kunnan kokonaispinta-ala on 963,30 neliökilometriä. Kunnallisveroprosentti on 21,5 % (2019). Kunnanvaltuusto koostuu 27 edustajasta, jotka jakaantuvat poliittisesti seuraavasti: KESK 13, SDP 6, KOK 4, PS 3, KD 1 (Kunnallisvaalitulos 2017).

Karstulan kunta tarjoaa erilaisia tukia kuntaan muuttaville ja perheellisille: uudisasukkaan asumistuki , maksuton päivähoito , maksuton yritysneuvonta. Lisäksi Karstulan lukio tarjoaa opiskelijoilleen mm. tietokoneet sekä sähköiset oppikirjat ensimmäiseksi lukuvuodeksi.

Kunnan suurimpia yksityisiä työllistäjiä ovat Honkarakenne Oyj , OnSteel Oy , Karstulan Liikenne Oy , Ahosen Taimisto, Finn-Savotta Oy , Ka-Mu Oy, 

Karstulan kunnan kyliä ovat Kiminki, Rantakylä, Vastinki, Vahanka, Oinoskylä, Kangasaho, Autio, Humppi, Aho-Vastinki, Isokylä ja Syrjänmäki.

Perusopetuksen lisäksi kunnassa voi opiskella Karstulan lukiossa, Kansalaisopistossa ja Evankelisella Kansanopistolla. Pohjoisen Keski-Suomen alueella toimii myös kuntien yhteinen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE). Kunnassa toimii yksi päiväkoti Tippamäki sekä ryhmäperhepäivähoitopaikka Rypäle, jonne on keskitetty kunnan vuorohoito. Näiden lisäksi lastenhoitotyötä kunnassa tekee joukko perhepäivähoitajia.

Karstulan kuntakukka on ruohokanukka.

Karstulasta on lähtöisin monia tunnettuja henkilöitä, kuten esimerkiksi Keski-Suomen läänin maaherra Eino Palovesi, teollinen muotoilija Harri Koskinen (mm. Block-valaisin) ja elokuvaleikkaaja Samu Heikkilä (mm. Levottomat-elokuva). Tunnettuja karstusia legendoja ovat puolestaan tukkijätkä ja tarinankertoja Nätti-Jussi sekä hiihtäjä Manne Vuorinen.

kylät: Kiminki, Rantakylä, Vastinki, Vahanka, Oinoskylä, Kangasaho, Autio, Humppi, Aho-Vastinki, Isokylä, Syrjänmäki

 

Hyvinvoiva karstunen -ohjelmaso Karstula DVD suomeksi
Watch Karstula DVD in English

Tutustu Karstulaan Mosaiikki ry:n sivuilta

Карстула   

 

 

Kuntastrategia 2018-2021

Lue lisää

Hae sivustolta