Karstula-info

Karstula-info

Esittelyvideo Karstulasta. Kuvattu Kirkkovuoren näkötornilla 2021.

Karstulan kunta on perustettu vuonna 1867. Kunta vietti 150-vuotisjuhlaansa 2017. Kunta sijaitsee pohjoisessa Keski-Suomessa, Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla. Asukkaita kunnassa on 3 905 (2020) ja kunnan kokonaispinta-ala on 963,30 neliökilometriä. Kunnanvaltuusto koostuu 27 edustajasta, jotka jakaantuvat poliittisesti seuraavasti: KESK 13, SDP 6, KOK 4, PS 3, KD 1 (Kunnallisvaalitulos 2017).

Karstulan kunta tarjoaa erilaisia tukia kuntaan muuttaville ja perheellisille: uudisasukkaan asumistuki , maksuton päivähoito , maksuton yritysneuvonta. Lisäksi Karstulan lukio tarjoaa opiskelijoilleen mm. tietokoneet sekä sähköiset oppikirjat ensimmäiseksi lukuvuodeksi.

Kunnan suurimpia yksityisiä työllistäjiä ovat Honkarakenne Oyj , OnSteel Oy , Karstulan Liikenne Oy , Ahosen Taimisto, Finn-Savotta Oy , Ka-Mu Oy, 

Karstulan kunnan kyliä ovat Kiminki, Rantakylä, Vastinki, Vahanka, Oinoskylä, Kangasaho, Autio, Humppi, Aho-Vastinki, Isokylä ja Syrjänmäki.

Perusopetuksen lisäksi kunnassa voi opiskella Karstulan lukiossa, Kansalaisopistossa ja Evankelisella Kansanopistolla. Pohjoisen Keski-Suomen alueella toimii myös kuntien yhteinen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE). Alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatuksesta vastaavat kunnassa Laaksolan päiväkoti, ryhmäperhepäivähoito Huvikumpu ja vuoropäiväkoti Rypäle.

Karstulan kuntakukka on ruohokanukka.

Karstulasta on lähtöisin monia tunnettuja henkilöitä, kuten esimerkiksi Keski-Suomen läänin maaherra Eino Palovesi, teollinen muotoilija Harri Koskinen (mm. Block-valaisin) ja elokuvaleikkaaja Samu Heikkilä (mm. Levottomat-elokuva). Tunnettuja karstusia legendoja ovat puolestaan tukkijätkä ja tarinankertoja Nätti-Jussi sekä hiihtäjä Manne Vuorinen.

 

Karstulan esittelyvideo vuodelta 2011 suomeksi
Karstula video 2011 in English

 

 

Kuntastrategia 2022-2025

Lue lisää

Hae sivustolta