Nähtävyydet ja käyntikohteet

Nähtävyydet ja käyntikohteet

Karstulassa voit tutustua historiaan ja palata takaisin kultaiseen nuoruuteen vaikka vierailemalla automuseossa ja yhdessä maakunnan parhaimmista pitäjämuseoista. Toimintaa ja aktiviteettia on tarjolla luonnossa mm. Kirkkovuoren näkötornilla ja frisbeegolfradalla. Kokonaisvaltaisesta matkailusta elämyksineen pääset nauttimaan Matkailualue Wanhoissa Wehkeissä.

Tälle sivulle olemme koonneet tutustumisen arvoisia kohteita Karstulassa! Tervemenoa näkemään ja kokemaan!


Karstulan keskusta on mukava ostospaikka. Monipuolisia palveluita ja tuotteita tarjoavia yrittäjiä ja erikoisliikkeitä on keskusta-alueella paljon. Kesäaikana voit ihastella keskustan elämänmenoa Karstulan torin, Kopeskaaren alueella.


Kulttuurikävely. Ostosten teon ohessa voit lisäksi ihastella keskustassa sijaitsevia historiallisesti merkittäviä vanhoja rakennuksia. Karstulan yrittäjät toteuttivat vuonna 2019 kulttuurikävely-kartan. Kävelyreittejä kartassa on kaksi ja kartta tarjoaa lisätietoa reittien varrella olevista merkittävistä kohteista ja rakennuksista.


Ahosen Taimisto kasvattaa ja myy kestäviä astia- ja avojuuritaimia tukku- ja vähittäisasiakkaille. Taimiston valikoimista löytyy kattavasti taimet pihaan ja hyötypuutarhaan. Taimisto pyrkii kasvattamaan itse kaiken mahdollisen pohjoisessa Keski-Suomessa ja Lapissakin viihtyvistä emokasveista. Taimia voi käydä ostamassa taimistolta paikan päältä tai tilata kotiin netin välityksellä. Tervetuloa tutustumaan taimistoon!

Lisätietoja ja aukioloajat: www.ahosentaimisto.fi   Facebook

 


Galleria Himmeli sijaitsee kunnantalo Himmelin alakerrassa. Siellä voit käydä tutustumassa paikalliseen taiteeseen. Kuukausittain vaihtuvissa näyttelyissä on esillä paikallisten taiteilijoiden (valokuvaajat, käsityöntekijät, maalaajat) sekä opiskelija- ja koululaisryhmien tekemiä näyttelykokonaisuuksia.

Lisätietoa ja aukioloajat.

 


Karstulan kirkko. Arkkitehti A.F. Grandstedtin suunnitteleman kirkon on rakentanut Jaakko Kuorikoski 1800-luvun empire-tyylisuuntauksen mukaisesti. Kirkko on valmistunut vuonna 1853 ja vihittiin käyttöön 1861. Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli on vuodelta 1815, rakennusmestari Simo Juvelinin käsialaa. Karstulan kirkon alttaritaulun ”Kristus puhuu kansalle venheestä Genesaretin järven rannalla” on maalannut taiteilija Pekka Halonen vuonna 1905. Kirkko on saneerattu viimeksi vuonna 2003. Nykyisellään siellä on 900 istumapaikkaa.

Lisätietoja ja aukioloajat.

 


Karstulan kotiseutumuseo on yksi Suomen parhaimmista pitäjämuseoista. Museossa on noin 2 000 esinettä, jotka kuvaavat elämää Karstulan alueella Suomen sodan aikoihin ja sen jälkeen 1800-luvulla. Museossa on nähtävillä eräkulttuuriin, kalastukseen ja metsästykseen liittyvää välineistöä sekä talouksissa käytössä olleita tarvekaluja. Karstulan ensimmäisen kirkon sisustusta on toisessa kerroksessa ja meijeriesineistöä Karstulan Osuusmeijerin ajoilta löytyy alakerrasta. Lisäksi museosta löytyy runsaasti aseita Suomen sodan ajoilta. Monipuolinen tutustumiskohde koko perheelle.

Museo on avoinna heinäkuussa ke – su klo 12 – 15 sekä elokuussa sopimuksesta ryhmille.

Lisätietoja.

 


Karstulan käsityötalo sijaitsee vanhan kylänraitin varrella, Konsta ja Irene Heinon aikoinaan omistamassa rakennuksessa. Nykyään tätä vanhaa ja arvokasta rakennusta ylläpitää Konsta ja Irene Heinon Säätiö. Käsityötalon myymälässä on laaja valikoima käsintehtyjä lahjatavaroita, esim. seinävaatteita, mattoja, shaaleja, poppana- ja puutuotteita sekä Karstula-aiheisia matkamuistoja. Lisäksi myymälässä on hyvä valikoima maton-, poppanan ym. kuteita käsitöiden teosta kiinnostuneille.

Lisätietoja
Facebook

 


Kirkkovuoren näkötorni. Paikallisjärjestö LC Karstulan 50-vuotisjuhlahankkeena rakennettu Kirkkovuoren näkötorni sijaitsee Pääjärvenmäellä. Yli 20 m korkeasta näkötornista avautuu hulppeat näkymät Pääjärven yli Karstulan keskustaan. Näkötorni avautui matkailijoiden käyttöön 28.6.2008, kun alueella pidettiin tornin viralliset vihkiäiset. Alueelle on sittemmin rakennettu myös laavu ja erämaakirkko. Paikan päällä voi nauttia maisemien lisäksi omista eväistä laavun tulisijalla. Puuliiteri ja WC.

Lisätietoja: www.kirkkovuori.fi

 


Kruukkilan pihapiiri on 1800-luvun puolivälistä oleva yhtenäinen maatilan talouskeskus, joka on maakunnallisesti arvokas. Nk. ”Karstulan talolla” on erittäin merkittävä osa Karstulan pitäjän historiassa. Talo on ollut aikojen saatossa mukana monenlaisissa tapahtumissa ja toiminut eri käyttötarkoituksissa. Tänä päivänä Kruukkilan rakennuksia ja pihapiiriä käytetään erilaisten juhlien ja tapahtumien pitopaikkana.

Lisätietoja


Matkailualue Wanhat Wehkeet on kasvanut automuseosta monipuoliseksi ja kattavaksi matkailualueeksi. Alueelta löytyy automuseon lisäksi tilavat kokous- ja juhlatilat, tasokas pienkylpylä, korsusauna kokoustiloineen, Myllyjoki Camping -leirintäalue huoltorakennuksineen, majoitusmökkejä ja -aittoja, hotellimajoitusta, keilahalli, kesäteatteri, erillinen uima-allas ja saunaosasto, a’la carte- ja noutopöytäruokailut tilauksesta, leikkikenttä lapsille, vanhan ajan kahvila, karaoke-lauluiltoja ja Club Vinyyli. Matkailualue on erittäin monipuolinen ja elämyksellinen paikka ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin!

Lisätietoja ja aukioloajat: www.wanhatwehkeet.fi   Facebook

 


Otto von Fieandtin kivet sijaitsevat Enojoen läheisyydessä ja on muistomerkki Karstulassa käydystä taistelusta ruotsalaisten ja venäläisten kesken. Ruotsalaisjoukkojen tappiosta huolimatta, tämä taistelu oli yksi Suomen sodan ratkaisevia taisteluita ja se käytiin Karstulan Enojoella 21.8.1808. Ruotsalaisten joukkoja johti tuolloin Otto von Fieandt ja kivinen muistomerkki on nimetty hänen mukaansa. Taistelusta on muistona myös Fieandtin sotatalli, joka sijaitsee Kansanopiston alueella. Kunnantalo Himmelissä on nähtävillä 2,2-kertainen suurennos Fieandtin piipusta, joka kertomusten mukaan oli tälle sotajoukkojen johtajalle henki ja elämä.

 


Riuttasalmen silta on Karstulan tunnetuin maamerkki. Silta valmistui vuonna 1968 ja se peruskorjattiin vuonna 2016. Silta on teräksinen Langer-palkkisilta ja samanlaisia siltoja on nähtävillä Keski-Suomen alueella Karstulan lisäksi Äänekoskella, Suolahdessa ja Konnevedellä. Kaariosan pituus maanteitse mitattuna on 80 metriä ja sillan korkeus noin 12 metriä. Riuttasalmen silta sijaitsee noin 2 km Karstulan keskustasta Keuruulle päin.

 


Suojeluskuntatalo eli Suoja on tärkeä paikka monelle karstuselle. Talo on toiminut maanpuolustuksen keskuspaikkana, monipuolisena urheilutoiminnan keskuksena sekä nostalgisena Kruunuhäiden pitopaikkana. Suojan pihassa sijaitsee sotaveteraanien muistomerkki. Muistomerkki kuvaa tykkiä, 105 mm: haupitsia, joka paljastettiin juhlallisesti 18.6.2001, jolloin tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä päivästä, kun Karstulan miehet kokoontuivat Suojaan rintamalle kuljetusta varten. Tänä päivänä urheiluseura Karstulan Kivan omistama talo toimii pääsääntöisesti elokuvateatterina sekä Bingo-hallina, mutta myös perhejuhlien ja erilaisten tapahtumien pitopaikkana.

Lisätietoja: www.karstulankiva.fi
Lisätietoja elokuvateatterista: www.suojanelokuvat.fi   Facebook

 


Hae sivustolta