Reippaile luonnossa
Kolmen järven ympäröimässä Karstulassa vesistöt tarjoavat mieleenpainuvat puitteet erilaisille harrastuksille –niin vedessä, lumella kuin jäällä. Keski-Suomen monimuotoiset metsämaastot ja vesialueet sekä useat Karstulan luonto- ja ulkoilureitit kutsuvat samoilemaan, retkeilemään ja syksyisin marjastamaan sekä sienestämään. Erilaiset reitit palvelevat patikoijia, hiihtäjiä, pyöräilijöitä, sauvakävelijöitä sekä ratsastuksen ja melonnan harrastajia.
Tälle sivulle olemme koonneet tutustumisen arvoisia retkikohteita Karstulassa! Tervemenoa näkemään ja kokemaan!
Kirkkovuoren näkötorni. Paikallisjärjestö LC Karstulan 50-vuotisjuhlahankkeena rakennettu Kirkkovuoren näkötorni sijaitsee Pääjärvenmäellä. Yli 20 m korkeasta näkötornista avautuu hulppeat näkymät Pääjärven yli Karstulan keskustaan. Näkötorni avautui matkailijoiden käyttöön 28.6.2008, kun alueella pidettiin tornin viralliset vihkiäiset. Alueelle on sittemmin rakennettu myös laavu ja erämaakirkko. Paikan päällä voi nauttia maisemien lisäksi omista eväistä laavun tulisijalla. Puuliiteri ja WC.
Lisätietoja: www.kirkkovuori.fi
Hämeenniemen frisbeegolfrata. Hämeenniemen kuntoradan yhteyteen on rakennettu 9-paikkainen frisbeegolfrata. Rata avattiin syyskuussa 2012. Rata on maksutta kaikkien käytössä. Frisbeitä voi käydä lainaamassa Karstulan kirjastosta tai pelata omilla frisbeillä. Radan on rakentanut ja sitä ylläpitää Luoteisen Keski-Suomen nuorkauppakamari ry.
Kilpisuon luonnonsuojelualue. Kilpisuo on 247 hehtaarin laajuinen suoalue, joka rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi maanomistajien hakemuksesta vuonna 1980. Nykyään Kilpisuo on pääosin Metsähallituksen hallinnassa. Karstulan kunnalla on kummikohdesopimus Metsähallituksen kanssa Kilpisuon luontopolun kunnossapidosta. Alueella voi kulkea n. 1,2 kilometrin mittaista, pitkostettua luontopolkua, jonka opastauluissa kerrotaan alueen suoluonnosta. Kilpisuolle pääsee ajamalla Karstulasta valtatie 13:a n. 16 km Kokkolan suuntaan. Kimingin kylän kohdalta käännytään oikealle, viitassa lukee ”Kilpisuon luontopolku”. Noin 4 km:n päästä, hakkuualueen keskeltä kääntyy tie oikealle. Tien päässä on kääntöpaikka. Luontopolulle vievä polku lähtee kääntöpaikan oikeasta reunasta. Polun varrella ennen pitkospuita on vuonna 2020 valmistunut laavu. Polun pituus on 1,2 km ja sen päässä on lintutorni josta on näkymä läheiselle Kilpilammelle.
Iso-Korppisen lintutorni sijaitsee Karstulan Humpilla. Tutkittavaa pinta-alaa on 130 ha. Järvi on peltojen ja pajupusikoiden ympäröimä ja alueella esiintyvä lajisto on runsas ja mielenkiintoinen. Erityisesti kevätmuuton aikaan alueella lepäilee runsaasti lintuja ja torni on sijoitettu otollisesti niin, että näkyvyys on hyvä jokaiseen ilmansuuntaan. Tornista havaittu mm. meri- ja maakotkia. Luhtahuitti, pensassirkkalintu, viitakerttunen ja ruisrääkkä ovat tuttuja yölaulajia alueella.
Iso-Korppinen sijaitsee Karstulan Humpissa valtatie 13:n länsipuolella. Tornille on opaste 13-tieltä noin kilometri Kokkolaan päin Karstulan ja Kivijärven risteyksestä. Tornille pääsee myös Karstulan kirkonkylästä pikkutietä, joka alkaa pyörätien päästä n. 3 km kirkolta Humpille (Kivijärvelle) päin. Tornin välittömässä läheisyydessä on parkkipaikka, josta on pitkospuut tornille.
Hermannin Hevospuisto. Karstulan Hevosystäväinseura on toiminut viime vuosina aktiivisesti hevosharrastajien hyväksi paikkakunnalla. Seura on EU-hankkeen turvin kehittänyt kunnan vanhaa ravirataa tämän päivän vaatimuksia täyttäväksi, monipuoliseksi harrastuskohteeksi. Hermannin hevospuisto on nyt kunnostettu hevosalan ammattilaisten ja harrastajien sekä muiden ulkoilijoiden ympärivuotiseen käyttöön. Alueelta löytyy kerhotupa ja valjaskatokset. Radan keskialueelle muodostuu ratsastuskenttä ja siitä yhteys metsätielle, jota voidaan hyödyntää ratsastusreitistönä. Alueen toivotaan palvelevan hevosharrastajien lisäksi myös muita käyttäjiä ja lisäävän järjestettävien hevostapahtumien määrää.
Lisätietoa: Karstulan Hevosystäväinseura ry
Kouheron Ura -ulkoilureitti. Noin 11 kilometrin mittainen ulkoilureitti alkaa Karstulan keskustan tuntumasta edeten Kolisevanrannan kautta Hinkalonvuoren yli Kouheroon. Reitin molemmissa päissä (alusta ja lopusta katsottuna n. 2-5 kilometrin päässä) on kamiinoilla lämmitettävät taukotuvat. Lisäksi molemmissa päissä on myös laavu/kota-tyyppiset tulipaikat tarpeellisine palveluineen (puut, wc ja jätehuolto). Ulkoilureitille pääsee kirkonkylän etelälaidalta. Pylkönmäentieltä käännytään Taka-Wetkantielle ja edelleen Eerontielle. Reitti lähtee tien päästä. Toinen lähtöpiste on Lomakouherossa.