SAARIKAN VASTAANOTTO TIEDOTTAA 15.2.2022

Julkaistu 16.02.2022

SAARIKAN VASTAANOTTO TIEDOTTAA 15.2.2022

 • Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven terveysasemat ovat suljettuna edellisten vuosien tapaan hiihtolomaviikolla 9. eli 28.2.- 6.3.2022 sekä pääsiäisen jälkeisellä viikolla 16. eli 15.4. -24.4.2022.
 • Reseptien uusimiset, laboratoriokontrollit ja muut kiireettömät asiat on hyvä hoitaa ennen sulkua tai sulun jälkeen. Sulku ajalla Karstulan ja Saarijärven terveysasemat ovat auki normaalisti, mutta keskittyvät pääasiassa kiireellisten asioiden hoitamiseen ja päivystykselliseen toimintaan.

 

Laboratorionäytteenotto Saarikassa

 • Pienissä kunnissa aukiolo päivinä klo 7.00 – 8.30 (Kannonkoski ja Kivijärvi ma+ ti, Kyyjärvi ke ja to)
 • Karstulan terveysasemalla klo 7-13.00 välisenä aikana.
 • Saarijärven terveysasemalla klo 7-14.00 välisenä aikana.

 

Laboratorioon toivotaan ajanvarausta potilasvirran tasaamiseksi. Kiireelliset näytteet otetaan ilman ajanvarausta. Ajan voit varata sähköisesti https://sote.easiointi.fi/fi/web/saarikka-te tai toimistosta Karstula ma – pe klo 8-14 p.  040 1578922 Saarijärvi ma-pe klo 8-14 p. 040 1578964.

Laboratorionäytteet otetaan aina lääkärin tai hoitajan lähetteellä, joten aika on hyvä sopia valmiiksi jo lähetteen teko vaiheessa, mikäli se on mahdollista.

 

 • Röntgen ajanvarauksella toimiston kautta
 • Päivystys arkisin Karstulassa klo 8-15 p. 040 157 8919 ja Saarijärvellä 8-18, p. 044 4598500. Viikonloppuisin ja arkipyhinä Saarijärvellä klo 8-15
 • Infektiovastaanotto on keskitetty toistaiseksi Saarijärven terveysasemalle. Koronanäytteenottoa järjestetään Saarijärvellä ja Karstulassa. Näihin on ajanvaraus päivystysnumeron kautta 040 157 8919 tai 044 4598500. SHP: linjausten mukaamme testaamme vain Sote-työntekijöitä ja vakavassa riskiryhmässä olevat henkilöt sekä raskaana olevat.
 • Oireiset ja/tai positiivisen tuloksen kotitestissä saaneet henkilöt testataan, mikäli he tarvitsevat sairaslomatodistuksen lääkäriltä tartuntatautipäivärahaa varten. Alla olevassa linkissä lisätietoa sairasloma asiaan
  https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/tartuntatautipaivarahan-saaminen-helpottuu-todistuksen-voivat-kirjoittaa-kaikki-laakarit/
 • Apuvälinelainaamo on auki arkisin klo 8-10. Voit myös soittaa, mutta meillä voi olla ruuhkaa, koska palvelemme ensisijaisesti paikan päälle tulleita asiakkaita Saarijärven terveysasemalla; sis. käynti terveysaseman takaa talon päädystä terassilta luiskaa pitkin.
 • Yhteydenotto fysioterapiaan ja apuvälinepalveluun sähköisellä ajanvarauspyyntöpalvelulla ilman kirjautumista.

Mikäli et pääse ko. aikana noutamaan apuvälineitä, ota yhteys apuvälinelainaamon numeroon 044 459 8588 soittoaikana arkisin klo 11:30-12:30 niin järjestetään sinulle sopiva aika apuvälineiden noutamiseksi.

Kotitestausohje koululaisille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle

THL on laatinut tämän suosituksen STM:n ohjauskirjeen ja koronaministeriryhmän linjauksen mukaisesti. Testien jakelusta kuntiin vastaa Huoltovarmuuskeskus.

Testien tekeminen ja tämän ohjeen noudattaminen on vapaaehtoista.

 

Milloin ja miten testi tehdään?

Oppilas, opiskelija tai koulun henkilökuntaan kuuluva tekee testin, jos hänellä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Koronavirusinfektion oireet.

Testi tehdään kotona itsenäisesti tai vanhemman valvonnassa testipakkauksen ohjeiden mukaisesti. Koulu tai oppilaitos ei opasta testin suorittamisessa eikä kerää tietoja testivastauksista.

Emme suosittele testaamista, jos henkilö on sairastanut joko virallisella tai kotitestillä varmistetun koronavirusinfektion edeltävän kolmen kuukauden aikana.

Kotitestien jakelussa pakkauskoko on alkuun viisi testiä /oppilas tai henkilökunnan jäsen. Yleiset ohjeet kotitestin tekemiseen THL:n sivulla Koronaviruksen kotitestit

 

Testitulos on negatiivinen

Jos testitulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat, testi tulisi toistaa 1-2 kertaa noin 2 vuorokauden välein.

Oireisena tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta laskien, vaikka testi olisi toistetustikin negatiivinen. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 2 (3) 14.2.2022

 

Testitulos on positiivinen

Jos testi on positiivinen, henkilöllä on koronavirusinfektio. Tällöin noudatetaan oman kunnan tartuntatautiviranomaisen suosituksia kontaktien välttämisestä, kun perheessä on koronaviruspositiivinen henkilö ja suositusta korona-altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa. THL:n toimintasuositukset näihin tilanteisiin:

Koronavirustestit ja kontaktien välttäminen alueilla, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut

Suositus Korona-altistumistilanteisiin varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa

Testituloksen ollessa positiivinen suosittelemme, että samassa taloudessa asuvat oireiset kouluikäiset ja sitä vanhemmat henkilöt testataan kotitestillä, jos heillä on lieviäkin oireita. Testaus tehdään paikallisen tai alueellisen ohjeen mukaisesti.

Positiivisen testituloksen jälkeen henkilö välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle

Sairastumisesta on hyvä kertoa lähikontakteille

Oppilailla, vanhemmilla, opiskelijoilla tai koulun henkilökunnalla ei ole velvollisuutta kertoa testin tuloksesta, eikä koululla ole oikeutta tätä kysyä.

On kuitenkin suositeltavaa kertoa sairastumisesta myös oman perheen ulkopuolisille henkilöille, joihin testatulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana, kuten kaverit, joiden kanssa on vietetty aikaa muutoinkin kuin oppituntien aikana ja/tai vapaa-ajalla.

 

Lähikontakteja on hyvä pyytää

 • välttämään vapaaehtoisesti tarpeettomia kontakteja viiden päivän ajan viimeisestä tapaamisesta
 • oireeton henkilö voi kuitenkin mennä kouluun ja töihin.
 • käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa
 • tekemään kotitesti tai hakeutumaan testiin, jos lieviäkään oireita ilmenee.

 

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta