HELMIKUU 2021

Julkaistu 03.02.2021

Vaalihuumaa muilla ja meillä

3.2.2021 / Pekka Kanervio, kunnanjohtaja

Ainakin osa suomalaisistakin seurasi Yhdysvaltojen presidentinvaalia samalla kiihkeydellä kuin urheilukilpailua. Vaalit pysyivät jännittävinä aivan loppumetreille asti ja lopullisesti taisivat ratketa vasta uuden presidentin virkaanastujaisissa. Näin suomalaisesta perspektiivistä varmasti useampikin ihmetteli kiivautta, jolla asiaan suhtauduttiin. Kun Suomessa on useita rekisteröityjä puolueita (18), ja nämä vaihtavat hallitusvastuussa lähes vaaleittain, niin on vaikea ymmärtää kaksipuoluejärjestelmässä syntyviä jännitteitä.

Toinen seikka, joka amerikkalaisissa vaaleissa oli silmiinpistävää ja hämmentävää, oli se, miten tietoa tuotettiin. Kun suomalaiset edelleen tutkimusten mukaan luottavat painettuun sanaan ja radiossa ja TV:ssä esitettyihin uutisiin, niin valtameren toisella puolella näin ei ole. Se valtava väärien uutisten (fake news) määrä jota puolin ja toisin esitettiin hämmentää suomalaista. Kun puolet kansasta ei luota vastapuolen uutislähteisiin ja toinen puoli vastapuolen, niin keskustelu jää kovin tyhjäksi. Sen lisäksi kenttää sotkee vielä salaliittoteoriat, jotka eivät sisällä totuutta kuin nimeksi.

Kun itse olen työskennellyt ikäni tiedon välittäjänä, sen luojana ja analysoijana, niin on vaikea ymmärtää, miten osa ihmisistä on valmis uskomaan mihin tahansa keksittyyn tietoon. Miten kirjoitus somessa on vakuuttavampi kuin sadoilla tutkimuksilla osoitettu tieto. Jos todella halutaan edistää asioita, niin juuri oikean tiedon saaminen ja käyttäminen päätöksenteon pohjana on tärkeää.

Suomea suojelee monipuoluejärjestelmä, jossa vastakkainasettelu jää lievemmäksi. Myös puolueiden väliset erot ovat pienempiä, vaikka ääripäät voivatkin olla kaukana toisistaan. Suomessa myös keskustelukulttuuri on ollut enemmän asiakysymyksiin keskittyvä, joka antaa myös kuulijalle vaihtoehtoja äänestystä varten. Vaikka Suomessakin on merkkejä väärän tiedon levittämisestä ja myös poliittisen keskustelun kärjistymisestä, niin olemme vielä kaukana pahimmista esimerkeistä. Osaamme vielä kunnioittaa toinen toisiamme.

Suomessa on tänä keväänä kuntavaalit, joissa päätetään se kokoonpano, jolla kuntien asioita johdetaan seuraavat neljä vuotta. Äänestäminen on tärkeä kansalaisoikeus. Toivottavasti paikallisvaalit saavat meidät virittymään kuin suureen urheilujuhlaan, niin että osallistumme aktiivisesti vaalien ehdokkaina, seuraajina ja äänestäjinä. Näin saamme parhaan lopputuloksen kuntavaaleissa.

 

Takaisin kirjoituksiin

Hae sivustolta