Karstula panostaa yhteisöllisyyteen
8.12.2023 Tiina Saarinen, hyvinvointikoordinaattori
Karstulassa rakennettiin viime vuonna uutta kuntastrategiaa yhteistyössä asukkaiden, päättäjien ja kunnan työntekijöiden kanssa. Yhdeksi menestystekijäksemme nimesimme Hyvinvoivan Karstulan. Kunnan yksi perustehtävistä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Hyvinvointi on moniulotteinen asia, joka merkitsee erilaisia asioita eri henkilöille. Yksi eri ihmisiä yhdistävä hyvinvoinnin mahdollistaja on kuitenkin yhteisöllisyys, me-henki, jonka haluamme koskettavan kaikkia kuntalaisia tai kuntarajojemme sisällä piipahtavia.
Yhteisöllisyys tunnistettiin jo antiikin kreikassa
Yhteisöllisyydelle on monenlaisia määritelmiä, riippuen siitä missä yhteydessä sitä tarkastellaan. Yksi yhteisöllisyyteen vahvasti liittyvä käsite on yhteisö, joka suomen kielessä liittyy sanaan yhdistäminen. Jo Aristoteles aikanaan liitti yhteisöllisyyden ihmisen luontaiseen, ei-sopimukselliseen yhteistoimintaan ja pyrkimykseen yhteiseen hyvään. Yhteisöllisyys syntyy erilaisista mahdollisuuksista osallistua, elää ja olla. Se on erilaisia kohtaamisista ihmisten kanssa. Se on kuulluksi ja huomioiduksi tulemista. Se on yhdessä tekemistä, toisten huomioimista ja kunnioittamista ja tietenkin mitä suuremmissa määrin toistemme auttamista. Tutkimukset osoittavat, että vahva yhteisöllisyys vaikuttaa positiivisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Yhteisöllisyyden katsotaan lisäävän ihmisten sosiaalista pääomaa, jolla on vahva vaikutus hyvinvoinnin kokemukseen. Yhteisöllisissä ympäristöissä ihmiset kokevat vähemmän yksinäisyyttä. Pitkittyneen yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen kokeminen lisäävät kuolemanriskiä samalla tavalla kuin tupakointi tai liikalihavuus.
Apuva, apuva, aapuuva!
Vahva yhteisöllisyys, joka kannustaa avun pyytämiseen ja antamiseen, voi auttaa torjumaan näitä yksinäisyyden aiheuttamia terveysongelmia. Avun pyytäminen ei ole kuitenkaan aina kovin helppoa, vaikka ympärillämme olisikin oivallisia auttajia. Usein sitä huomaa apua kaivatessaan ajattelevansa, että on se kummajuttu, kun kukaan ei auta tai edes tarjoa apuaan. Vaikka todellisuudessa ei ole sitä uskaltanut tai ymmärtänyt edes pyytää. Mikä sitä avun pyytämisestä oikein tekee niin hankalaa? Onko se ehkä niin inhimillinen turhamaisuus tai ylpeys vai suomalainen sisu? Eihän sitä nyt kehtaa toisia vaivata. Itse on taakkansa kannettava ja kortensa kekoon kannettava. Mikäpä tuota tietää, mutta entäpä jos en tiedä keneltä apua voisin pyytää? Ja voisimmeko sittenkin opetella pyytämään apua rohkeammin?
Yhtä tärkeää kuin avun saaminen on sen antaminen. Me pystymme siihen ihan kaikki! Useinhan auttaminen ei vaadi auttajalta juuri mitään. Usein jo se, että kuuntelee ja on läsnä toimii riittävänä apuna. Joskus jo avuntarjoaminen saa avuntarvitsijan voimaantumaan ja mitään konkreettista tekemistä ei edes tarvita. Avun antaminen on sekin tutkitusti tehokas terveyttä ja hyvinvointia edistävä teko, jossa terveyshyöty on molemmin puolinen. Auttaja ja avusaaja saavat molemmat hyvän mielen ja usein aika mitättömän tuntuisilla toimilla. Ihan parhaita avun saanti tilanteita ovat ne arjen pienet teot, kun joku on tuonut ohi kulkiessaan postin laatikosta ovelle, naapurista on löytynyt tikapuut lainaksi tai kananmunia leivontaan kesken taikinanteon. Auttaa voi vaikka lainaamalla omaa aikaansa tai osallistumalla itsellekin mielekkääseen tekemiseen tai vaikkapa laittamalla itselle tarpeettoman tavaran kiertoon.
Karstula me-henkeä edistämässä
Auttaminen, toisten huomioiminen ja yhdessä tekeminen lisäävät yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta. Kunnilla on suuri merkitys ja rooli yhteisöllisyyden syntymisen mahdollistajana. Siinä on yksi Karstulan parhaimpia puolia. Täällä on helppoa osallistua yhteisen hyvän tekemiseen monella eri tavalla. Meillä on vireää yhdistys- ja järjestötoimintaa, jossa mukana olemalla voit tehdä monenmoista hyvää toisille, mutta myös kokea ja elää itsellesi mielekästä arkea. Täällä voit toimia vapaaehtoisena, osallistua erilaisiin tapahtumiin joko tapahtuman järjestäjänä tai yleisönä. Tai voit vaikkapa tulla Heikin Tuvalle ihmettelemään maailman menoa yhdessä muiden kuntalaisten kanssa. Meillä on ihanat täällä ihanat kyläyhteisöt ja naapurit.
Yksi askel kohti vahvempaa yhteisöllisyyttä toteutui syksyllä, kun Karstulan kunta otti käyttöön Commu -sovelluksen, joka tarjoaa helpon tavan pyytää apua ja tarjota apua naapureilleen. Karstulan kunnan yhteistyö kotimaisen Commu -sovelluksen kanssa edistää avunpyytämisen ja yhteisöllisyyden kulttuuria. Commu on kuntalaisille maksuton sovellus, jossa voi pyytää apua ja tarjoutua auttamaan lähialueen ihmisiä.
Otetaan yhteisöllisyyden rakentuminen ja me-henki yhteiseksi tavoitteeksemme. Laitetaan siis hyvä kiertämään. Lataa Commu puhelimeesi ja luo oma auttamisen ilmoituksesi! Commussa voit esimerkiksi löytää lenkkiseuraa, juttukaveria, auttavia käsiä talkoisiin tai varakodin lemmikille. Voit myös tarjoutua auttamaan, esimerkiksi tarjoamalla kimppakyytiä, vertaistukea tai auttavaa kättä pihahommiin tai lumitöihin.