23.1.2024 Anna Raitanen, työllisyyspäällikkö
Sain kunnian aloittaa vuoden 2024 ensimmäisen kunnan blogitekstin.
Olen Anna Raitanen ja toiminut nyt Karstulan kunnan työllisyyspäällikkönä kohta kaksi vuotta. Titteli on ehkä hieman turhan korea, sillä työ on lopulta hyvin käytännönläheistä ja pääosin ihmisten kanssa yhdessä tehtävää työtä. Lapsilleni on ollut hieman vaikea selittää mitä teen ihan arjessa, heidän mielestä työ on kuulostanut lähinnä hyvin tylsältä. No, itse koen että työ ja työllisyyden hoito on kaikkea muuta kuin tylsää. Se, että innostuu joka päivä uudestaan ja kokee tekevänsä merkityksellistä työtä, on aika hyvä mittari alalla kuin alalla, eikös?
Karstulassa työllisyyttä on hoidettu vuosien ajan suurella sydämellä, jotta kukaan ei tippuisi täysin työmarkkinoiden ulkopuolelle. Erityisesti nuorista on haluttu pitää hyvää huolta tälläkin puolelle kenttää, ja tämän myötä on poikinut mm. nuorten työpajatoiminnan käynnistäminen. Kunnan työllisyyspalvelut tarjoavat tukea ja neuvoa kaikille kunnan työnhakija- ja työnantaja-asiakkaille, palkkaavat pitkään työttömänä olevia esim. kunnan työpajan moninaisiin tehtäviin, tukevat työkokeilupaikkojen löytymisessä, työllistävät kesätyöntekijöistä jne. Tässä muutamia keinoja mainitakseni. Ovet ovat auki ja pannu kuumana kaikille, jotka tukea ja neuvoa tarvitsevat. Työn touhussa ei aina vain ehdi somettamaan, joten paljon hyvää jää varmasti kertomatta ja toteen näyttämättä, mutta uskomme että hyvä sanaa kiirii varmasti eteenpäin.
Tällä hetkellä työllisyyskentällä pohdimme laajasti, miten saamme osaavaa työvoimaa yrityksille, miten löytää työtä ihmisille, joilta on työpaikka mennyt alta ja osaaminen tai koulutus ei välttämättä riittää nykyisiin vaatimuksiin, tai minne päin lähteä kun halutaan vain etsiä uutta suuntaa työuralle. Rohkeimmat pohtivat yrittäjyyttä tai kansainvälisiä työmahdollisuuksia. Se, miksi ihmiset hakeutuvat työllisyyspalveluiden piirin, on moninainen ja palvelut sen mukaisia.
Työttömyys itsessään on harvoin kenenkään oma valinta tai tahto, ja siihen liittyy usein hyvin erilaisia tekijöitä. Osatyökykyisenäkin jokainen on tärkeä, eikä meillä ole varaa menettää yhtäkään työntekijää. Kun seuraa uutisvirtaa työttömyyden ympärillä, olisi tärkeää ymmärtää asioita laaja-alaisesti. Kaikkien tavoitteena on varmasti korottaa työllisyysastetta, painaa työttömyyslukuja alas ja saada näin Suomi nousuun, mutta keinoista ja tavasta voidaan varmasti olla montaa mieltä. Ja se sallittakoon.
TE-toimistot tarjoavat lakisääteisiä palveluita työnhakijoille ja työantajille, mutta kunnassa voimme tarjota täydentäviä omia paikallisia palveluita TE- palveluiden rinnalla. Olemme valmistautuneet myös Karstulassa mittavaan TE-2024 uudistukseen, joka siirtää julkiset työ- ja elinkeinopalvelut kunnille vuoden 2025 alusta. Olemme tekemässä historiallista uudistusta, jonka perustamisen valutalkoissa jokaisella pienelläkin kunnalla on tärkeä ja arvokas roolinsa.
Jatkossa Karstulakin tulee kuulumaan osaksi 13 kunnan perustamaan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen, joka varmasti tuo ajallaan paljon uusia keinovalikoimia ja mahdollisuuksia paikalliseenkin työllisyyden hoitoon ja alueen elinvoimapalveluihin. Ja ennen kaikkea palvelut lähemmäksi kuntalaisia ja työnantajia. Uudistuksen myötä kunnat pääsevät uusien TE-työkalujen kautta operoimaan entistä vaikuttavamman työllisyyden hoidon menetelmien parissa, lisäämään osaavan työvoiman saatavuutta, että vauhdittamaan näin yritysten kasvua. Mutta yksin emme siihen kykene, ja talkoisiin tarvitaan iso joukko toimijoita ja paljon hyvää tahtoa ja osaamista!
Hyvää ja antoisaa vuoden 2024 alkua toivottaen,
Anna