SYYSKUU 2023

Julkaistu 25.09.2023

Kunnan monet liikuntapaikat tuottavat hyvinvointia ja iloa!

29.9.2023 / Juha Riekko, liikuntapaikkojen hoitaja

Usealla paikkakunnalla eri urheilulajit saattavat kamppailla suorituspaikoista ja niiden harrastajat kokea jopa epäoikeudenmukaisuutta. Iso kuva näyttää ja tutkimukset tietävät kuitenkin kertoa, että kuntien ja kaupunkien tarjoamat liikuntaolosuhteet toimivat pääsääntöisesti hyvin, elleivät jopa mainiosti.

Suomalainen väestö liikkuu pääosin kävellen, juosten, uiden, hiihtäen ja pyöräillen. Infran rakentaminen näihin liikkumismuotoihin on myös tasa-arvo teko kunnilta. Aina niin relevantti kysymys kuuluu, voiko eri – joskus jopa pienten lajien tarpeisiin rakennettavia suorituspaikkoja verrata suurten massojen liikuttamiseen? Suurten massojen liikuttaminen on yleensä ollut kuntien liikuntapäätösten johtava ajatelma, koska silloin kaikkia palvellaan tasapuolisesti.

Karstulassa liikuntapalvelujen tavoitteena on aina ollut edistää terveysliikuntaa, hyvinvointiaktiivisuutta ja terveyserojen kaventumista liikunnan avulla siten, että suurin osa liikuntapalveluista ja eritoten liikuntapaikoista ovat kuntalaisten käytettävissä iästä, sukupuolesta, varallisuudesta, taidoista tai liikunta-aktiivisuudesta riippumatta. Karstulassa on huomioitu melko hyvin eri väestöryhmien tarpeet esimerkiksi liikuntapaikkarakentamisessa, vaikka kehitettävää tällä saralla toki aina on.

Karstulassa on lukuisia liikuntapaikkoja ja liikkumismahdollisuuksia. Tässäpä jotain, ja osa ihan ”ilmaisia” kuntalaisten vapaaseen käyttöön, – monipuolisuus saattaa jopa yllättää?

”Isolta kirkolta” löytyy idyllinen yleisurheilukenttä urheilu- välineistöllä ja pian remontin läpikäynyt uusi samettinen luonnon jalkapallonurmi odottaa uusia kikkailijoita. Kivituhkapinnoitteinen pesäpallokenttä on vanhan urheilukentän paikalla. Se toimii talvella ulkoluistelualueena ja mailapelaamisen pienpelikenttänä. Beach-kenttä joutui siirtymään uuden terveysaseman rakentamisen myötä.  Uusi sijoituspaikka on vielä mietinnässä.

Uusitun liikuntahallin uumenista löytyvät nykyaikaiset välineet lajiin kuin lajiin. Ampumaurheilua, tikkaa tai vaikka bocciaa pystyy vakaalla kädellä harjoituttamaan liikuntahallin alakerran stabiileissa olosuhteissa ja tanssin sekä voimistelun taikaa voi tasapainotella tanssisalin peilien hohteessa.

Uuden koulun lähistöltä löytyy monitoimikaukalo säbän veivuuseen tai koripallon donkkaamiseen. Upouutta leikkivälineistöä kiipeilyyn, parkouriin ja muuhun touhuamiseen on melkoinen kattaus koulun piha-alueella. Vasta valmistunut pumptrack-rata ja skeittiparkki oheisaktiviteetteineen on jo löytänyt oman harrastajakunnan. Samalla ulkoilupuistoalueella sijaitseva hiihtomaa-tyylinen pienlatu otetaan talvella käyttöön. Judoa pääsee vääntämään Rantatien koulun tatamilla ja Robotin pihassa on kesäisin mahdollisuus koripallon pelaamiseen.

Enojoen kupeessa hahmottuu jo valmistumaisillaan oleva hiekkatekonurmipohjainen tenniskenttä, joka siirtyi kunnan hallintaan vasta reilu vuosi sitten. Paloaseman vieressä on lisäksi yksityinen massapintainen tenniskenttä. Polskuttelijoille, uimareille sekä muillekin rantaleijonille löytyy valvotut Lossin uimala hyppytorneineen ja Heikkilänmäen uimapaikka.

Hämeenniemen ulkoilupuistossa on kuntorata, jonka ohessa frisbeegolf rata, talvella pururadalla on valaistu hiihtobaana. Tulevana talvena virallisesti käyttöön otetaan uusi pulkkamäki suojaverkkoineen ja retkeilijöiden tarpeisiin uudistettavan rannan kodan rakennus suunnitelmatkin lienevät jo pitkällä.

Leikkipuistoja on kylällä useita ja Leijonapuiston yhteydessä sijaitseva, etenkin hieman varttuneemmille suunnattu lähiliikuntapaikka vilisee ulkoliikuntaan aktivoivia monitoimilaitteita ja välineitä.

Latu- ja kävelyreittejä löytyy paljon (myös talvella jäällä ja koiran kanssa), kuten jo mainittu pururata sekä Kouheron ulkoilureitti hoidettuine laavuineen ja lisä- mausteena esimerkiksi Kimingin kupeessa kilpisuon pitkospuut. Moottorikelkkareitistö kiertää kunnan alueella. Ratsastus on Karstulassa mahdollista, polkupyörällä liikkumiseen ei ole juurikaan kylän raitilla esteitä, järvistä ei vesi lopu soutaen, suppaillen tahi eri muodoissa kalastaen.

Opistolla on liikunta- ja punttisali ja muun muassa pöytätenniksen ja tanssin harrastusta. Muita kuntosaleja löytyy keskustasta ainakin kaksin kappalein. Karstulassa on ravirata, ampumarata ja autourheilurata sekä jäähalli monen eri lajiryhmän käyttöön. Wanhoissa Wehkeissä on keilaradat, ulkona uudet minigolf radat ja muun muassa biljardin peluun mahdollisuus. Sivukyliltä löytyy muun muassa kuntoportaat, kyläyhdistysten ylläpitämiä latuja sekä uimapaikkoja. Lähimetsät, polut, näkö- ja lintutornit, mäenlaskupaikat jne. tarjoavat liikuntaharrasteita marjastajille, sienestäjille, metsästäjille, lintubongareille ja samoilijoille..

Kuvituskuva

Melkoinen määrä liikkumisen aktiviteetti mahdollisuuksia näin pienellä paikkakunnalla, vaikka varmasti moni liikuntapaikka- kohde jäi mainitsematta.

Suomalaista liikuntakulttuuria rakennetaan yhdessä ja liikuntapaikat on tarkoitettu liikkumiseen, siksi uskallan väittää, että – Karstulan kunta liikuttaa!

Takaisin kirjoituksiin

Hae sivustolta