Uusi kunta
15.10.2020 / Pekka Kanervio
Olemme mukana neljän kunnan selvityksessä, jossa tarkoituksena on mahdollisesti yhdistää neljä kuntaa yhdeksi uudeksi kunnaksi. Kuntien yhdistymiseen liittyy aina paljon voimakkaita tunteita: ristiaallokossa ääripäät ovat kaukana toisistaan sen mukaan haluaako asianosainen liitosta vai vastustaako sitä.
Aivan ensimmäiseksi on todettava, että poliitikkomme päättäessään selvitykseen osallistumisesta osoittivat suurta valtioviisautta todetessaan, että tehtäisiin uusi kunta, jolla on uusi nimikin. On aivan eri asia perustaa uusi kunta kuin liittää heikompi osapuoli selvästi vahvempaan osapuoleen. Uuden kunnan perustamisessa osallistuvat kunnat ovat samalla viivalla. Kyseessä ei ole pahamaineinen liitos, vaan mahdollisuus luoda jotain aivan uutta. Kuka nyt ei haluaisi olla uutta luomassa.
Uuteen kuntaan liittyy paljon pelkoja: menetämmekö palvelut, oikeuden tehdä itsenäisesti päätöksiä, itsenäisyytemme. Palvelujen osalta selvittäjäkin on ilmaissut, ettei ole paljon mistä menettää. Alueen kuntina teemme jo nyt yhteistyötä palveluiden tuottamisessa. Palveluita tuottavat tukenamme esimerkiksi Saarijärvi (esim. kaavoitus, jätehuolto ja kuntayhtymä) ja Viitasaari (esim. rakennusvalvonta ja ympäristöterveydenhuolto). Neljän kunnankin alueella olemme toistemme tukena esimerkiksi taloushallinnossa, sivistyspuolella ja etsivässä nuorisotyössä. Lisäksi teemme yhteistyö ympärillämme olevien palveluntuottajien kanssa.
Olemmeko tosiaan jotain menettämässä. Käsitykseni mukaan neljän kunnan alueella ei ole tarvetta palveluiden karsimiseen yhdistymisessä. Toisaalta joitain palveluita voisi tulla heti kaikkien kuntien käyttöön. Näitä olisivat esimerkiksi vapaa-ajanpalvelut, nuorisotyö, liikuntapalvelut ja sivistyspalvelut. Lisäksi saisimme uudessa kunnassa kaikkien kuntien osaamisen yhdessä käytettäväksi. Tämä parantaisi koko alueen elinvoimaa.
Samalla voimme yksittäisinä työntekijöinä ehkä ainakin hetken olla jonkin asian asiantuntijoita, eikä kaikkien asioiden monikärkiohjuksia. Sen, että joutuisimme luopumaan monikärkiohjuksista, näenkin suurena parannuksena nykytilanteeseen.
Ainoa selvä asia on, että se tuttu ja turvallinen kunnantoimisto ei ehken ole samalla tavalla auki kuin ennen. Tosin siellä, tai sitä vastaavissa tiloissa, voi olla kuitenkin palveluita tarjolla aina määräaikoina. Kaikista näistä asioista voimme sopia tehtävässä sopimuksessa.
Sitten pelko itsenäisen päätöksentekovallan menettämisestä. Uudessa kunnassa on todennäköisesti paljon enemmän asioita, joista kunta voi itsenäisesti päättää. Varsinkin, jos SOTE siirtyy maakunnalle, kunnille jää juuri ne asiat, joissa sillä on päätöksentekovaltaa. Todellisuudessa itsenäisyys kasvaisi yhdistymisen myötä. Uusi kunta olisi todellisuudessa itsenäinen vahvempi alue ja siten myös elinvoimaisempi. Voi olla, että ainakin hetkeksi voisimme lopettaa kurjuuden jakamisen.
Otetaan syntynyt tilanne mahdollisuutena luoda jotain aivan omaperäistä alueella, joka olisi syntyessään Keski-Suomen suurin kunta (2500 km2).
Pekka Kanervio
kunnanjohtaja